НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ РЕВМАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Животът е движение!

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ РЕВМАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

11.07.2018 ЗДРАВИ СТАВИ 0

Костно-ставните заболявания представляват съвкупност от различни болестни процеси, които засягат опорно-двигателния апарат. Те са различни по своята същност, произход и развитие, но повечето от тях се характеризират със силна, нетърпима болка и прогресиращ ход на заболяването. Ревматичните болки са с много голяма честота. Почти няма човек над 55 годишна възраст, който да не се оплаква от ревматична болка, макар и по-слабо изразена. Ето и на-разпространените ревматични заболявания:

АРТРИТ

Артритът представлява възпаление на една или повече стави. Характеризира се с болка, подуване, скованост, деформации и/или ограничена подвижност. Могат да се образуват костни израстъци или шипове в засегнатите стави, а това засилва болката и влошава подвижността. Възможно е да се чува пукане и престъргване по време на движение.  Това заболяване засяга подвижните или синовиалните части на тялото – ставите на коляното, китките, пръстите, таза и раменете. Артритът не е модерно заболяване, а е наблюдаван от древни времена. Археолози са открили свидетелства за съществуването му в скелетите на неандерталци и други праисторически бозайници. Въпреки, че болестта е позната отдавна, учените не са напълно наясно от причините за възникването му.

Съществуват много различни видове артрит, но най-разпространените са два: остеоартрит и ревматоиден артрит.

Остеоартрит/ Артроза/ Шипове:  представлява износване на хрущяла, покриващ ставните повърхности на костите. Той е дегенеративно ставно заболяване, което понякога се дължи на травма или дефект на синтеза на белтъците на хрущяла. Най – често се дължи на износването на ставите, в резултат на стареене и неправилен начин на живот.  Тогава хрущялът започва да се разпада и обикновено гладката му повърхност става разядена и неравна…. Артрозата засяга най-тежко натоварените с тежестта на тялото стави – коленните, тазобедрените и гръбните, но също така и ставите на ръцете и пръстите. Сухожилията, ставните връзки и мускулите отслабват и вече не могат да поддържат добре ставата. Тя се деформира, става болезнена, скована и се нарушава функцията на ставата. Костите стават по-чупливи и рискът от фрактури е завишен. С прогресиране на заболяването се образуват костни израстъци, наречени остеофити (шипове). Те се наблюдават при рентгеново/скенер или ЯМР/ изследване и не се отразява на външния вид на болния. Артрозата рядко се наблюдава при хора под 40-годишна възраст. Болестта засяга предимно хора след 60-годишна възраст и жените страдат три по-често от нея, спрямо мъжете.

Ревматоиден артрит /РА/ – автоимунно заболяване, при което имунната система на засегнатия разпознава собствената си синовия като чужда. В резултат на това възниква възпаление и хрущялът се уврежда и разрушава. Често пъти се разрушават и костните повърхности, защото възпалението на ставите предизвиква отделянето на ензими, които бавно разяждат съседните тъкани. Организмът тогава замества увредените места със съединителна тъкан, което води до стесняване на ставните цепки и „слепване“ на костите, образуващи ставата. Ревматоидният артрит се появява със скованост, оток на ставите, анемия, повишена температура и често пъти инвалидизираща болка. РА обикновено се проявява между 20- и 40-годишна възраст, въпреки че е възможно да започне и на всяка друга възраст. РА най – често се развива постепенно, но понякога има остро начало. Обикновено започва симетрично – едновременно про двете ръце, двете китки или двата глезена. При около 1/3 от пациентите с РА, първият възпалителен тласък е ограничен в една или няколко стави. Засегнатите стави стават по – топли, напрегнати и отичат, налична е и характерна продължителна сутречна скованост. Кожата върху засегнатите стави придобива пурпурен нюанс. С прогресията на болестта ставите на ръцете и стъпалата се изкривяват. Деформациите най – често се описват с термини като „лебедова шия, „бутонера“ или „илик на копче“.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *