ЗАЩО НИ БОЛЯТ КРАКАТА?

Животът е движение!

ЗАЩО НИ БОЛЯТ КРАКАТА?

09.07.2018 ЗДРАВИ СТАВИ 0

Всеки е изпитвал остра болка в костите и ставите: при движение, от обездвижване, от удар, от изтръпване и т.н. На какво се дължи болката по принцип? Как да се предпазим от необратима увреда на ставите? Кога е необходимо да се вземат мерки? Има ли индикатори, които не бива да се изпускат, за да не стане късно? Всеки, който полага грижи за здравето си е задавал тези въпроси. Защото както при повечето случаи, навременната реакция и превенция може да забави или предотврати появата на дегенеративни ставни изменения. Нека първо да разберем как е устроена ставата?

Крайните части на две или повече съседни кости, чиито допирни повърхности са покрити с хрущял и са заобиколени от изпълнена с течност капсула, която е изградена от лигаменти (ставни връзки от плътна съединителна тъкан). Течността се секретира от тънка мембрана (синовия), която покрива вътрешната повърхност на ставната капсула. Благодарение на вискозната течност и на гладкия и еластичен хрущял, който покрива краищата на костите, те се плъзгат една спрямо друга, без да се трият. Синовиалната мембрана в здравите стави е тънка, ставният хрущял е гладък и ставните повърхности са покрити с тънък слой синовиална течност. Артритът възниква когато някой от трите елемента се промени. Той може да възникне внезапно или да настъпва постепенно. При някои засегнати се наблюдава остра пареща или раздираща болка. Обикновено болката настъпва при движение на засегнатите стави, но понякога е налице и само скованост. Отокът и деформацията на засегнатите от артрит стави може да се дължи на задебеляване на синовията, на увеличена секреция на синовиална течност, на увеличаване размера на костите или на съчетаване на някои от тези фактори.  Ставите, засегнати от артроза обикновено болят или се чувстват твърди по време или след движение. Понякога се наблюдава скованост и болка, още преди да се извърши движение /понякога сутрин болката и сковаността е нетърпима, но след леко раздвижване, ситуацията се подобрява/. Категоричната причина за появата на остеоартрит все още не е известна. Множествено изследвания обаче разкриват факторите, които могат да увеличат риска от появата му. А те са:

  • Стареене

Артритът обикновено започва след 45-годишна възраст и е най-разпространен при хора над 65-годишна възраст. Учените считат, че това се дължи на намаляващия брой на клетките, участващи в регенерирането на хрущяла.

  • Пол

Заболяването засяга и двата пола. До около 50-годишна възраст, заболяването се наблюдава повече при мъже, то след  тази възраст, парадигмата се обръща. Причината е хормоналният дисбаланс в женския организъм по време на пременопаузата и климакса. Тогава нивата на хормона естроген силно намаляват, като по този начин спада и производството на еластин. При жените в много случаи е засегната и тазобедрената става, също както колянната.

  • Затлъстяване и наднормено тегло

Повишаването на телесното тегло играе съществена роля в развитието на костно-ставните заболявания. Той е основен рисков фактор за развитието на артроза, особено на колената и допринася за по-тежки симптоми и протичане на болестта.

  • Увреждане вследствие на удар

Травматично нараняване на ставата, независимо дали е от спорт или от падане е друг  рисков фактор за развитието на остеоартрит.

  • Генетична предразположеност

Гени играят съществена роля при предаването на заболяването, засягащо предимно ръцете. Ако Вашата майка или баба е страдала от артрит, вероятно Вие ще бъдете изложени на по-висок риск от развитието на остеоартрит.

  • Професионално развитие и кариера

Хората, които работят или се занимават с някаква дългосрочна дейност, която изисква многократно, силно или прекомерно свиване, сгъване или усукване на колената, повдигане или носене на тежки товари могат да са изложени на двойно по-висок риск от заболяване на колянната или тазобедрената става.

Всеки един от нас може да предприеме мерки и да забави или облекчи болката и неразположението си от костно-ставните заболявания, чрез употребата на храна за кости и стави. Това са хранителни вещества, които благоприятстват ставния хрущял, подпомагат здравето и подвижността на ставата и забавят процесите на износване и стареене. С рационално и балансирано хранене по принцип може да набавим всичко необходимо за здравето на нашия опорно-двигателен апарат, но с напредване на възрастта е необходимо набавянето им да става и чрез хранителни добавки.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *