КАК ДА БЪДЕМ КОМПЕТЕНТНИ ПАЦИЕНТИ?

Животът е движение!

КАК ДА БЪДЕМ КОМПЕТЕНТНИ ПАЦИЕНТИ?

23.07.2018 ЗДРАВИ СТАВИ 0

При наличието на хронично заболяване като артроза или остеопороза, вероятно никога няма да настъпи пълно излекуване. Само от нас зависи как ще протече болестта и какви ще бъдат болките ни. Една нежелана, но често срещана реакция спрямо необратимите заболявания е примирението със ситуацията и постоянна апатия. Сравнително по-добър метод е да изпълняваме стриктно съветите на лекарите. А най-добрият вариант е да опознаем болестта си и да поемем контрол над заболяването. Но как да поемем контрол над заболяването? – Като го опознаем!

Пациентите, които ежедневно живеем с болестта, сме най-добре подготвени да се заемем с лечението ѝ. Понякога лекарите са претрупани с пациенти и административна тежест и не успяват да ни обърнат необходимото внимание, което ние необходимо за физическото и психическото ни състояние. Всеки от нас преживява болестта по индивидуален начин, различен от този на останалите и за това не съществува едно-единствено лечение, което да е ефикасно при всички. Когато ни се запознаем с диагнозата си, начина ѝ на протичане, основните симптоми, усложненията, които могат да настъпят и куп други неща, ние добиваме увереност и самочувствие, че няма да се предадем пред артрозата.  Непознаването на същността на заболяването и не придържането към терапията могат да обрекат на провал и най-успешното лечение. Колкото по-скоро се научим да контролираме заболяването си, толкова по-бързо болката и неразположението ще отшуми. Понякога може да сме убедени, че знаем всичко за болестта, особено, ако страдаме дълго време от нея. За някои хора обаче представата Но може да се окаже, че информацията ни не е вярна, че сме усвоили препоръки от близки погрешно или сме се доверили на противоречива или тотално невярна информация в медиите. Липсата на елементарна представа за болестите създава впечатлението, че може да им се въздейства лесно.   Има моменти когато сме заблудени от утопични твърдения за пълно излекуване на болестта и попадаме в мрежите на псевдо лечители, шарлатани, билкари и тотални самозванци, които обещават чудеса. Да, в наши дни медицината е достигнала такъв огромен напредък, че вече успешно се повлияват терапии, които до преди 10 години се считаха за нелечими, постоянно излизат иновативни терапии и  данни от клинични наблюдения, които оборват остарели твърдения, но в медицината нищо не е 100 % сигурно, за разлика от измислените лечители. Когато потърсим помощ от такива „специалисти“, трябва да сме напълно наясно, че в по-голямата част от случаите това води до неправилно и криещо значителни рискове псевдо лечение, което може да ни нанесе огромни вреди.

Ние трябва да подхождаме предпазливо към нещата, които засягат здравето ни. Лечението е сложен акт, тъй като всяка болест е комплексна по характер и няма едно единствено лекарство, което да я излекува.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *