ПОЕМЕТЕ КОНТРОЛ НАД БОЛЕСТТА

Животът е движение!

ПОЕМЕТЕ КОНТРОЛ НАД БОЛЕСТТА

25.07.2018 ЗДРАВИ СТАВИ 0

Едно и също заболяване се проявява по различен начин при всеки болен. Тъй като всеки организъм е индивидуален не можем да подходим с една и съща стратегия при всеки. Костно-ставните заболявания са комплексни и рядко се използва само едно лечебно средство за овладяването им. Най-общо, лечението е следното: спазването на хранителен и двигателен режим, прилагане на строго преценена физиотерапия, използване на хирургични методи при нужда и прием на медикаменти, които често се променят спрямо активността и формата на болестта и т.н. При ревматични заболявания можем сами да си помогнем, без това да пречи на схемата, която нашият лекар ни е предписал. Спазвайки тези три препоръки, ние можем да подпомогнем терапията и да облекчим болките си.

Отслабването е задължително

Наднорменото тегло увеличава риска от възникване на множество сериозни проблеми, един от които е и артрозата. Ако вече имате поставена диагноза и сте с наднормено тегло, страданието Ви ще е далеч по-голямо, отколкото при по-слабите хора. Допълнителните килограми задълбочават увреждането на ставите и влошават болката и сковаността. Ставният хрущял, който покрива повърхността на костите в ставата е дебел само няколко милиметра. Когато сме с наднормено тегло и имаме много излишни килограми в продължение на години, те упражняват допълнителен натиск върху коленете и другите носещи тежестта стави и износват хрущяла до такава степен, че костите се трият една в друга, причинявайки болка и скованост. При хора с остеоартрит излишните килограми ускоряват хрущялната загуба и влошава протичането на болестта.

Движението е лечение

Движението заема централно място във философията за самопомощ. То е от съществено значение не само за отслабването(важно за всеки с артрит), но и за здравето на ставите. Допреди няколко години лекарите грешаха и не одобряваха движенията при хора, болни от костно-ставни заболявания. Звучи логично, нали? При силна болка в костите човек трудно би си представил как ще плува, кара колело или ще върви дълго време без спирка. Лекарите смятаха, че ако болните се извършват някакви упражнения, раздвижващи ставите, единствено биха провокирали възпалителен процес и пристъп. За щастие науката имаше окончателната дума по въпроса, доказвайки, че упражненията са добро лечебно средство при артрит. Редовните физически упражнения облекчават болката и сковаността също толкова ефикасно, колкото НСПВС.

Живот без стрес

Напрежението може да е голям проблем за всички болни от остеоартрит, тъй като повишава чувствителността към болка, стяга около ставните мускули и ограничава движенията. За да си помогнем и да намалим нивата на стрес, не е изключено да се обърнем към древната философия – йога. В превод, думата йога означава единение: сливане на тялото, разума и душата. Независимо дали изповядваме мистичните аспекти на йогата или не, можем да открием, че тя е полезна за облекчаване на артритните симптоми и предлага ценно душевно спокойствие.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *