ЗА ЗДРАВИ СТАВИ Е НУЖНО ДВИЖЕНИЕ

Животът е движение!

ЗА ЗДРАВИ СТАВИ Е НУЖНО ДВИЖЕНИЕ

03.08.2018 ЗДРАВИ СТАВИ 0

“Mens sana in corpore sano” – Здрав дух в здраво тяло

Човешкото тяло е създадено за движение. Когато сме засегнати от ревматична болка това ни звучи като болезнено противоречие, но всъщност физическите упражнения са терапия: способстват за предпазване от артроза и повлияват благоприятно костно-ставните болки.

Движението предоставя множество ползи за здравето ни независимо от възрастта и физическото ни състояние. Редовните физически упражнения облекчават болката и сковаността също толкова ефикасно, колкото НСПВС и други медикаменти, но за разлика от тях, спортът може да промени хода на болестта като направи ставите по-здрави и да попречи на прогресирането на остеоартрита. Освен за облекчаване на болката и сковаността правилното съчетание на упражнения може да подпомогне заздравяването и стабилизирането на засегнатите от артрит стави и да предотврати деформирането им. Не и маловажен фактът, че упражненията намаляват психическия стрес, който може да обостри физическата болка.

Ако не натоварваме ставите си редовно, те губят своята сила и еластичност, стават слаби, сковани, болезнени и деформирани. Причината е, че движението или неговата липса се отразява на състоянието на всички структури на ставата, включително на костите и на изключително важната хрущялна тъкан, покриваща повърхността им. Костите не са статични, а динамични и постоянно променящи се спрямо нуждите на тялото. Те са като мускулите и при по-натоварващи тренировки стават все по-плътни и по-силни. Физиотерапевтите препоръчват три типа упражнения за страдащи от артрит: разтягане за увеличаване на диапазона на движение в ставите, аеробни тренировки или такива за издръжливост като ходене и упражнения за сила. Всяко едно упражнение спомага за заздравяване и подобряване състоянието на ставите.

Колко често трябва да се упражняваме?

  • Необходимо е да правим упражнения за разтягане (за ставна подвижност) всеки ден или поне през ден
  • Упражненията за укрепване трябва да се правят през ден, за да може мускулите да почиват между тренировките
  • Правете аеробни упражнения или ходете пеша 20-30 минути 3 пъти седмично

Движението е най-правилната стъпка, която можем да предприемем, ако страдаме от артрит. Активността и добрата физическа форма могат да ни бъдат единствено от полза и няма да навредят на ставите. За доброто здраве и ставния комфорт подпомагат някои прородни съставки. Те подхранват ставния хрущял и задържат синовиалната течност. Такива са глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина и МСМ. Маслата от авокадо и соя имат уникалната способност да стимулират хондротиците (клетките, образуващи хрущял) да се възпроизвеждат. Екстрактите от Котешки нокът и корен от Сладник имат противовъзпалително действие и също така подпомагат ставния хрущял. Всички тези съставки се съдържат в продукта Флекс комплекс: комплексна грижа за здравето на ставите!

ФЛЕКС КОМПЛЕКС:

  • Оказва благоприятно действие върху ставите
  • Подкрепя здравината и еластичността на ставния хрущял
  • Повлиява положително ставния комфорт и устойчивостта на ставите от износване и стареене

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *