СПРЕТЕ РУШЕНЕТО НА СТАВНИЯ ХРУЩЯЛ

Животът е движение!

СПРЕТЕ РУШЕНЕТО НА СТАВНИЯ ХРУЩЯЛ

09.10.2018 ЗДРАВИ СТАВИ 0

Хрущялът представлява еластична тъкан, която покрива края на костите, образуващи ставите и е отговорен за механичното разпределение на натоварването през ставите. Той осигурява гладка повърхност за да се избегне триенето между костите, а също така е от изключително значение за поемането на ударите при движение. Да, обаче хрущялът се износва и започва да се руши, а причините за това са много. Проблемът започва, когато ензимните процеси разрушат мрежата от колагенови влакна, поддържащи структурата му. Щом колагеновата мрежа се разруши, хрущялът се издува от вода, става по-мек и податлив на износване и натиск. Установени са някои рискови фактори, които значително увеличават вероятността от развитие на костно-ставните заболявания:

  • Възраст
  • Наднормено тегло
  • Активен спорт или тежък физически труд
  • Генна предразположеност
  • Жени в менопауза

Ставният хрущял е жива тъкан и в него постоянно текат различни метаболитни процеси – той се разрушава и обновява непрекъснато. От изключително значение за здравината му е да се поддържат и възстановяват всички части, от които е изграден:

ВОДА

Ставният хрущял е съставен предимно от вода – тя представлява около 80% от структурата му. Хрущялът си набавя вода от синовиалната течност, която го обгражда и „смазва“ костните повърхностни в ставата. Високото водно съдържание също така подпомага предпазването на костите. Хиалуроновата киселина подпомага задържането на водата в клетките.

КОЛАГЕН

Това е основният градивен елемент на кожата, сухожилията, костите и други тъкани. Като основна съставка на хрущяла колагенът го заздравява и го предпазва от разкъсване при натоварване на ставата или разкъсване. С напредване на възрастта и под действието на различни вредни фактори, синтезът на колаген в организма ни намалява и трябва да се приема отвън, под формата на хранителна добавка. Хидролизираният Колаген тип II подпомага здравината и еластичността на ставния хрущял.

ПРОТЕОГЛИКАНИ

Това са молекули с удивителните възможности да всмукват и задържат течността, като ѝ позволяват да циркулира към и от хрущяла с увеличаване и намаляване натиска върху ставата. Нишки от протеогликани се свързват с колагена и образуват водна матрица, подобно на паяжина, която осигурява еластичност и гладка повърхност. Артрозата и артритът започват тогава когато се разруши тази матрица от протеогликани и колаген. Глюкозамин сулфат повлиява благоприятно дегенеративните състояния, като набавя протеогликани към ставната капсула.

ХОНДРОЦИТИ

Разпръснати из целия хрущял, тези клетки го образуват и отговарят за синтезирането и възстановяването на хрущяла и запазването на нишката от протеогликани и  колаген. Както остеоцитите изграждат костите, така и хондроцитите изграждат хрущяла. Когато се намали/спре производството на хондроцити, тогава настъпва артрозата и оттам също ошипяването.  За намаляването на хондроцитите основна вина носят някои протеолитични ензими. Приемът на Хондроитин Сулфат като допълнение към храната подпомага костно-ставното здраве като потиска и унищожава ензимите, отговорни за болестта.

РЕШЕНИЕТО:

Флекс комплекс Лейди е комплексен продукт, който действа благоприятно върху костно-ставния апарат и поддържа здравината и еластичността на ставния хрущял. Флекс комплекс Лейди е пробив в борбата срещу костно-ставните заболявания. Благодарение на внимателно съчетания му състав, Флекс комплекс Лейди забавя процесите на износване и стареене на ставите. Съдържа сертифицирани суровини, които са незаменими за терапията при шипове, артроза, коксартроза, гонартроза, артрит и др.

Флекс комплекс Лейди е незаменим за всяка жена, особено след 55 -годишна възраст. Активните му вещества директно се натрупват в критичните зони и осигуряват сигурна протекция за костите и стави. Флекс комплекс Лейди е последно поколение продукт за стави, който ще Ви позволи максимална свобода в движенията и живот без болки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *