ПОДАГРАТА – АРТРИТЪТ НА ЦАРЕТЕ!

Животът е движение!

ПОДАГРАТА – АРТРИТЪТ НА ЦАРЕТЕ!

18.02.2019 ЗДРАВИ СТАВИ 0

Подаграта е заболяване, при което вследствие на завишени нива на пикочна киселина в кръвта се образуват игловидни кристалчета и се отлагат в ставите. Веднъж попаднали там тези кристалчета причиняват мъчителни болки и възпаление. Наричат я кралска, тъй като през годините от нея са страдали заможни мъже, които са прекалявали с храната, алкохола и почти не са извършвали движения. В последните две десетилетия обаче, с напредването на новите технологии повечето от хората злоупотребяват с храните и особено тези, които са богати на мазнини и на рафинирани въглехидрати. Това води до нарастване на заболеваемостта от подагра – поразява 16 на всеки хиляда мъже и само 3 на всеки хиляда жени, най-вече след менопауза.

Етиология

Не са напълно изяснени причините за възникването ѝ, макар някои рискови фактори да са уточнени, като: фамилно обременяване, наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане, злоупотреба с алкохол и мазни храни, повишени нива на триглицериди в кръвта, както и някои лекарства като антибиотици, диуретици и химиотерапевтици.

Диагностициране

Подаграта се установява по наличието на кристали от пикочна киселина в синовиалната течност, изтеглена от ставата посредством игла. Кръвно изследване на нивата на пикочна киселина е един чудесен ориентир и средство за ранна диагностика и навременно лечение.

Лечение

Подаграта се лекува в две основни стъпки. Първата е да облекчим болката, отока и дискомфорта, като:

  • предпазим болното място от последващи удари
  • облекчим засегната става, като не я натоварваме с излишни движения
  • използваме ледени пакети, за да намалим подуването
  • приемаме лекарствени продукти, за да овладеем болката

Втората стъпка е да предотвратим появата на по-нататъшни пристъпи на подагра, като:

  • намалим теглото си, в случай, че е необходимо
  • правим редовни физически упражнения
  • избягваме храни и напитки, които са с високо съдържание на пурини
  • приемаме повече вода
  • приемаме лекарство, което да предотврати последващи пристъпи

Подаграта отдавна не е „царска болест“ и критерий за благополучие. Тя е мъчителна болест, която уврежда качеството на живот, деформира ставите и ограничава движенията. Изследването на пикочна киселина поне веднъж в годината ще може да Ви предпази от ужасяващи болки и рестриктивна диета. Не забравяйте, че само Вие може да се погрижите за собственото си здраве!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *